Brevanding på Folgefonna

Dette er en tur av en annen verden. Sommeren 2017 ble det anledning til å delta på en tur arrangert av Folgefonni Breførarlag. Det kan lønne seg å være tidlig ute, disse turene blir raskt fulltegnet.  Vi var også så heldige atværgudene spilte på lag. Knallblå himmel og klar sol gjorde det viktig å huske både solkrem og solbriller.

Turen starter ved Folgefonna sommerskisenter – her er det mulig å renne slalom mer eller mindre hele året. Det er et stykke kjøring opp fra Jonsdal – og husk bompenger.

Ved starten blir alle deltakerne briefet på utstyr og sikkerhet. Det er tydelig at arrangøren setter sikkerheten først, noe som er viktig på slike breturer. Det er mange sprekker på breen, og mange av sprekkene er skjult av snø – og de kan være dype! Da knytter vi oss sammen, og går på lang rekke. Guidene fortalte at det var sjeldent noen ramlet nedi, og da er det som oftest slik at en trør godt nedi med en fot. Hvis du da går alene, så er risikoen for å skli helt nedi sprekken stor.

Like etter starten er det en bratt stigning noen hundre meter. Guidene sørger for at gruppen holder et rolig tempo, slik at alle klarer å komme opp. Du trenger ikke være i toppform for å gå denne turen, men litt kondis kommer bare godt med. Det tok en time før vi kom til brekanten. Først en god rastepause, og så var det på tide å få på piggsko og binde oss sammen. Igjen var guidene påpasselige med å se til alle deltakerne, og informere om prosedyrer.

På breen gikk vi en stor sløyfe, ogfikk nærkontakt med blåisen og sprekker. Enkelte risikofylte partier ble det boret sikringsfester, og tauet vi gikk med ble tredd inn i festene. Sistemann på taulaget fikk i oppgave å ta ut sikringsfestet når alle var passert.

Etter et par timers vandring i behagelig tempo, så var det på tide med en ny rast. Utrolig hvor godt det gjøre med litt mat og drikke. Etterhvert gikk også praten mellom deltakerne. Her var det folk fra nær og fjernt, og mange var nysgjerrige på hvor de andre kom fra.

Til slutt var det tid for retur. En time til, fortsatt i behagelig tempo, og i steikende sol. Turen endte der vi startet, ved skianlegget. Alle var passe utslitt, passe solbrent og veldig imponert.

Legg igjen en kommentar