Glymurfossen – Island

Med et fall på 192 meter, er dette Islands høyeste foss. I hvert fall frem til 2011, da ble det målt at en ny foss ved Morsár­jökull var høyere. Nedgraderingen har ikke gjort turen til Glymur mindre populær, og det kan være mange turgåere i området.

Turen opp til selve fossen er også spektakulær. Spesielt om du går på østsiden av juvet. Utsikten mot fjorden er imponerende, og kikker du ned i juvet fra noen av de bratteste stedene, så gjelder det å holde høydeskrekken under kontroll.

For å komme over på østsiden, så må du krysse elven. Det ligger en tømmerstokk der, som er grei å balansere på – og siden de færreste er balansekunstnere, så er det også strukket en stålwire over elven. Det gjør at alle fint kommer over, uten å få en fot eller hele kroppen uti.

Selv om det skal forseres et par hundre høydemeter, så er turen stort sett lettgått. Et par bratte partier, og på disse stedene, så er det satt opp mer wire, slik at det er noe å holde seg fast i.

På toppen kan du velge å krysse elven igjen, og gå ned på vestsiden. Her er det ikke noen bru eller noe, det er bare å ta av skoene og vasse over. Det er flott å se løypa du gikk opp, og sjokket etter det iskalde vannet gir seg temmelig raskt. TIPS: Ta gjerne en pause når du har krysset elven. Det er tidvis god underholdning å se hvordan andre forsøker å forsere elven.